Catherine Balmer (dwarsfluit) & Hélène Seiyu Codjo (shakuhachi).
Japanse & Westerse moderne muziek, Japanse traditionele muziek, nieuwe composities.
As the wind suddenly blows strongly
the shakuhachi playing muraiki
meets the silver flute in the silence.
DUO SATSUZEN 颯然, bestaande uit Catherine Balmer op dwarsfluit en Hélène Seiyu Codjo op shakuhachi, vertegenwoordigt de ontmoeting tussen de moderne dwarsfluit en de traditionele Japanse bamboefluit, de Shakuhachi.
De essentie van natuur en Japanse cultuur vormt de kern van hun repertoire, dat zowel traditionele Japanse stukken als hedendaagse composities omvat, inclusief werken die speciaal voor DUO SATSUZEN zijn gecomponeerd.
Door de harmonieuze combinatie van klanken uit hun instrumenten komen de Japanse en westerse werelden samen en nemen ze luisteraars mee op een betoverende muzikale reis door Japan.
Boek ons: helene@fluitshakuhachi.nl
Foto ©Pierre-Alain Balmer
Recensie van het concert op 6 juli 2024 in Alsmeer hier
Tijdens ons laatste klassieke concert van het theaterseizoen 2023-2024 in het Flower Art Museum neemt DUO SATSUZEN u mee op een muzikale reis door Japan.
Het wordt een gevarieerd muziekprogramma bestaande uit Japanse traditionele en volksmuziek, evenals Japanse en westerse moderne muziek, waaronder stukken van Doi, Brown, Kano, Sato en Seiyu.
DUO SATSUZEN nodigt componisten uit om nieuwe muziekstukken voor fluit en shakuhachi te componeren.
Luister hieronder naar de wereldpremières van "GINYO" door Atsuki Sumi en "ELLIPSE" door Elizabeth Brown in Genève (Zwitserland) op 3 april 2022.
Wilt u voor ons componeren? Neem gerust contact op: helene@fluitshakuhachi.nl
Duo Satsuzen geeft workshops op maat voor kinderen, amateurs en muziekdocenten.
Thema's: ademhaling, Japanse muziek, dwarsfluit en shakuhachi samenspel, muziek en meditatie.
Neem gerust contact op: helene@fluitshakuhachi.nl
"Thank you for this amazing performance. You have opened up a new world for the children and me. The Flute and Shakuhachi coming together is a perfect combination, you dive into the world of leaves ‘movement, wind, birds’ songs and you just dissolve into a river of music and joy." Yulia
"Als amateur dwarsfluitspeler werd ik namelijk getriggerd door het concert van een duo dat de klank van de dwarsfluit combineert met die van de Japanse shakuhachi fluit. Wat leveren die dubbelklanken prachtige en betoverde klankkleuren op!
Het mystieke, zenachtige geluid geluid van shakuhachi accordeert wonderschoon met dat van de serene dwarsfluit. Hoewel de embouchure van beide instrumenten verschillend is, was het intrigerend om te zien hoe de dwarsfluit, in dit geval de zogenaamde G-dwarsfluit, via een soms aangepaste embouchure het prachtige hese geluid van de shakuhachi wist te benaderen.
Wat een oase van rust ging van dit concert uit, echt een moment van bezinning!
Kortom een concert in een prachtige ambiance van de Valkhofkapel in Nijmegen dat in het (muzikale) geheugen gegrifd zal blijven." Jos Brommer, amateur dwarsfluitspeler
Verrassend harmonieus schilderen Europese dwarsfluit en Japanse Shakuhachi samen landschappen, vogels, beweging, rust. Soms verschillen de timbres duidelijk van elkaar en zijn de eigen karakters van beide instrumenten zeer herkenbaar, in andere gedeelten weten beide fluitisten de klank en de intonatie zo te vormen dat de instrumenten één lijken te zijn.
Door het vormen van microtonen op de dwarsfluit en door op het Japanse bamboe soms de meer sonore klank van een Europees instrument te benaderen laten beide musici zien dat zij hun instrumenten en de muziek waar zij voor hebben gekozen volledig begrijpen en beheersen." Luc-Jan Laarhoven
"Nieuwsgierig naar hoe de klankkleur van beide instrumenten samen zouden klinken ging ik op een prachtige zondagmiddag naar de Shofukan. De concurrentie met het mooie weer was duidelijk: de opkomst was helaas klein.
De opzet van het concert was helder, erg aangenaam om niet na elke stuk applaus te willen maar vooral in focus te blijven. Dit is zowel voor de uitvoerders belangrijk als prettig voor het publiek.
Mijn nieuwsgierigheid werd beloond in een prachtige samenklank van beide instrumenten en het samenspel van beide muzikanten. Het werd gelijk duidelijk dat zij al lang en veel met elkaar hebben samen gespeeld en daar ook veel plezier uit halen.
Het programma bestond uit diverse stukken uit diverse tijden, solostukken en compositie’s voor de twee instrumenten, zowel traditionele Honkyoku’s als hedendaagse stukken.
Kortom, een lust voor het oor! " Greet van Keulen
"Als liefhebber van de shakuhachi en de Japanse honkyoku muziek was ik aanvankelijk wat sceptisch over de combinatie van shakuhachi met dwarsfluit. Waarom zou je dat willen? Het concert in Shofukan heeft me in die zin verrast: het gaat bij het samenspel van Duo Satsuzen uiteindelijk minder om het verschil in klank dan om de overeenkomst in intentie en muzikaliteit. Hélène Seiyu Codjo en Catherine Balmer creëren samen een klankwereld van kracht en verstilling. Het programma dat ze speelden was gevarieerd, van Japans traditioneel tot modern westers, met als leidraad de natuur. Toch was het in ieder aspect gebalanceerd, zowel wat betreft de opbouw van het programma als de muzikaliteit en de precisie van de uitvoering ervan. Het was goed te horen dat deze musici geweldig op elkaar ingespeeld zijn. Esther Konijnenberg
Fluit en shakuhachi. Dan denk je "wat moet dat worden?" Twee verschillende stemmingen, twee verschillende klankkleuren, een technisch verontwikkeld instrument en een flexibel instrument dat dicht bij de natuur staat en dan nog twee totaal verschillende muziekculturen. Conclusie: geen enkel probleem als ze bespeeld worden zoals Hélène Seiyu Codjo en Catherine Balmer dat doen. Twee magnifique musici die volledig op elkaar en op hun eigen instrument zijn ingespeeld en die naast een bijzondere techniek ook een bijzonder gevoel voor timing samen hebben ontwikkeld. Het is zoals in iedere relatie de kunst om elkaar halverwege te ontmoeten en als het kan de kunst om elkanders taal te spreken. Hélène en Catherine hebben dat helemaal begrepen.
Niet verwonderlijk overigens want ze kennen elkaar al sinds het conservatorium als fluitisten waarna Hélène zich ook nog eens ontwikkeld heeft tot shakuhachi meester. Als je twee culturen vergelijkt eindig je meestal met overeenkomsten en verschillen maar Duo Satzusen maakt gebruik van de kwaliteit van beiden. Gerard van Wolferen
Un concert « magique », une première ! de surcroît, où l’Asie rencontre l’Europe, où deux cultures se mélangent avec bonheur.
Deux instruments aux sonorités infiniment différentes, à priori, mais qui, à certains moments, parviennent à une telle symbiose que l’on ne sait plus qui joue quoi !
Une belle performance de la part de ces deux artistes, dont l’amitié se reflète dans leur interprétation.
Merci, Mesdames, pour ce moment très dense en émotion. Martine Aguilar
Quel merveilleux moment nous avons passé en votre compagnie ! Nous avons été emportés par cette belle musique méditative qui nous a fait voyager vers l’Asie.
Nous avons découvert ce bel instrument, le shakuhachi qui nous rapproche de la nature par ses sons incomparables.
Merci à ce magnifique duo Satsuzen ! Marie et Alain
Le concert inhabituel le 3.4.2022 m'a plu à cause de la mise ensemble de la flûte traversière et la flûte shakuhachi. Par moments j'ai du arrêter de laisser agir la musique sur moi, les yeux fermés pour vraiment voir, laquelle des flûtes était en train d'être jouée, tellement elles étaient en harmonie.
Les explications des flûtistes concernant l'instrument m'ont aidée à réaliser le travail qu'il y a derrière la performance, le concert . Comme je n'ai pas l'habitude d'une musique japonaise, j'ai écouté sans jugement. Le calme m 'a fait méditer et m'imaginer les scènes au village des pêcheurs, d'un champs, de la mer etc. Bravo ! Kathrin
Foto's © Pierre-Alain Balmer